България гори!

Докога в България "превенция" ще бъде мръсна дума

 Има нещо сбъркано в нас, в нас като народ, общество. Чакаме първо да пламне пожарът, а после започваме да се тюфкаме и вайкаме, защо нямаме пожарни, защо нямаме хеликоптери, защо нямаме раници. Или казано с други думи - защо нямаме превенция. Знаете ли и срещу какво друго нямаме превенция? Срещу хазарта. И ако си мислите, че там гори от години, то много жестоко се лъжете. Там все още тлее, а когато се разгори, ще стане още по страшно....

 Последните дни в България е ад. Ад за много хора, които загубиха домовете си, препитанието си, живота си. С този епизод не искам да омаловажавам всичко, през което те преминават сега, а и през което ще преминават още дълго. Нито да омаловажавам страданието им. Напротив - разбирам ги, защото и аз бях в такъв вид пожар и загубих 10-11 години от живота си. И знам колко безнадеждно се чувстват... 

 Но този текст всъщност е за друго. За превенцията. Превенцията, която в България ние не зачитаме и смятаме за нещо ненужно. Да, всички ние сме .... "залупени". Ние не смятаме, че трябва да си плащаме здравните осигуровки, защото няма да ни трябват. Не смятаме, че трябва да се усъвършенстваме, защото ... " ама за какво ми е". Не смятаме, че трябва да имаме критично мислене и да виждаме напред, защото нали сега и така ни е добре. Не мислим дори, че трябва да спрем цигарите, защото нас ракът ще ни пропусне. Не, не ценим, дори не осъзнаваме, колко важна в действителност е превенцията. И в това число слагам и себе си. 

 И ако в последните няколко дни България гори, а ние слушаме редица политици да се упражняват върху темата "какво е трябвало", едва единици са хората, които повдигат темата "защо нямаме превенция срещу това, защо не сме подготвени.

 И ако България гори буквално от едва няколко дни заради редица пожари, то в България тлее един друг пожар, които рано или късно ще се разгори с още пo - големи пламъци. А ние отново няма да сме подготвени за него, защото нямаме превенция. И тук говоря за пожарът на хазарта, които дори и да си мислите, че вече гори, то според мен грешите! Все още тлее. 

 Докога ще се правим, че не виждаме това, че децата вече не играят на катерушките с връстниците си, а "играят" на слотове на телефоните си? Докога ще се правим, че не виждаме това, че някои от майките смятат за "готино" да дадат телефона си, където е заредена поредната слот игра, на невръстното си дете? Или бащите, които снимат децата си докато вкарват пари в някоя слот машинка? Докога ще се правим, че не виждаме бабата, която не знае как да си включи телефона, но се е научила вече как да влезе в сайт за залагания и да цъка на любимата си казино игра? Докога ще се правим, че не виждаме стотиците хиляди българи, които са потънали с редица бързи кредити, които са проиграли в гонене на "поредния бонус"? 

 България има остра, спешна и много активна нужда от превенция срещу Хазартната зависимост!!! Спешно, не днес, а още вчера!!!! Защото това, ако си мислите, че сега е зле, то замисляли ли сте се какво ще бъде след още едва няколко години, когато всичките тези деца, които тогава ще са мъже и жени, израснали с идеята, че хазартът е нещо нормално, нещо готинo, ще бъдат основната сила на икономиката и държавата ни? 

 Но вероятно никой няма да ме чуе. Вероятно никой няма да ми подаде ръка и да ми помогне, за да започнем поне от някъде. А ако питаме политиците ни, ако се опитваме да ги накараме да предприемат нещо, те ще ни кажат, че сега има по-важни неща. Например кой ще вземе властта в ДПС? Или може би дали някой ще бута "Исторически парк" и дали Ивелин Михайлов или полковника подполковник ще влезе в парламента на следващите избори? Глу-по-сти! Докато не осъзнаем, че и това ни засяга, докато си мислим, че след като не виждаме проблем, то значи пробелм няма, то определено ще продължим да бъдем същите глупаци. А след година, две или пет, ще плачем, че не сме имали превенция срещу хазарта. Ще плачем, а поредните "спасители" ще излизат по телевизорите и няма да предлагат решения, а ще мрънкат върху това, което не е било. 

 Но нищо де. Подмини и сега. Кажи си - мен това не ме засяга. Вероятно си прав. Прав, докато не се разгори и в твоята къща.... 

 

© Спри хазарта. Защото убива!

We need your consent to load the translations

We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.