Замъглено съзнание

Животът ти да няма значение

"Ханс си даваше сметка, въпреки замъгленото от алкохола съзнание, че някой друг изживява живота му. Той беше пионка, която местеха по дъската. Мислите, мечтите, действията му, ги режисираше някой друг. В собствения си живот, той изпълняваше второстепенна роля, с малко реплики"

Absolvo te, Георги Бърдаров 

Прочетох тази книга, която няма нищо общо с хазарта. Но тези няколко изречения се откроиха в съзнанието ми, докато прелиствах страниците. Замислих се как те напълно описват живота, който водех докато залагах. Но за разлика от героя в книгата, аз не го осъзнавах, докато залагах. Осъзнах го почти три години след последния ми залог. И нямаше как да не го споделя с всеки, който иска да чуе, да осмисли и разбере. С всеки, който все още се лута в света си, тотално завладян от хазартната зависимост. Свят, в който си мислим, че ние сме главните герои, а в действителност сме само и единствено едни малки пионки... 

И аз съм се напивал и знам, какво означава да си със замъглено съзнание. Но се будиш на сутринта и малко по-малко то започва да се изчиства. Не мога да кажа същото, за замъгленото ми съзнание, докато залагах. Всеки следващ ден, съзнанието ми беше все по-завладявано от хазарта и моята зависимост. Всеки следващ ден бе все по-неконтролируем. Но в действителност по-неконтролируем от мен самия, но не и от зависимостта, която контролираше действията ми, мислите ми, желанията ми, мечтите ми... Контролираше мен и живота ми. 

Но дори и ролята ми в този живот, собственият ми, нямаше никакво значение. Защото аз бях второстепенна пионка в голямата игра на хазарта. Аз нямах почти никакво значение, защото моята роля се играеше от още милиони други пионки. И дори когато моята пионка бива изхвърлена извън играта, то бързо и безпроблемно е заемана от друга също толкова контролирана и мизерна пионка. И в един момент ,сега осъзнавам, как животът, този толкова безценен в съзнанието на всички нас живот, в действителност е бил евтин, безсмислен, празен... Нима греша? Нима не е така? Всеки следващ ден, в който залагаме, ние сме нищо повече от едни пионки, в ръцете на хазарта. Хора без мнение, без реални мечти, без нищо. Ще ми кажете, че имате мечти? Добре, нека ги разгледаме! Убеден съм, че всеки един човек има различна мечта, но на 99.9% от хазартно зависимите в активна зависимост, тази мечта започва със "сега когато спечеля голямата печалба ще...". Греша ли? Не чакаш ли и ти, ако продължаваш да залагаш, голямата печалба, джакпота, който ще промени живота ти? Тази голяма мистерия, която ще върне времето назад и ще изтрие като с магическа пръчка, всичкото разочарование и болка, което си причинил на близките си. Тази мистерия, която също толкова мистериозно ще върне загубеното време, загубените приятели, загубените мечти... 

Отне ми три години борба, три години без залог, три години на лична градация и една книга, за да осъзная как нещо друго контролираше живота ми. И как никога повече не искам това да се случва. А за целта, просто ще продължавам да следвам плана си, а именно - да не заложа днес, а след това да направя всичко по силите си,за да не заложа и утре и всеки следващ ден. Само днес! Защо не опиташ и ти! След като мога аз, значи можеш и ти! 

© Спри хазарта. Защото убива!

We need your consent to load the translations

We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.